
Sewall, Lena, En bit Värmland. Från Värmlandskorv till
Värmlandstårta. Kd: Votum & Gullers förlag, 2016. 288 s. – Qca
Lena Sewall, bibliotekarie,
matboksförfattare och matskribent, har som de flesta av oss mat- och
kulturintresserade kopierat, rivit och klippt ut recept, klistrat in och
samlat i lådor. Skillnaden är att Lena fyllde hela sitt sommarhus med
artiklar om länder och platser och recept. Så en sommardag började Lena
sorteringsarbetet och i den största av högar samlades recept som
uppkallats efter värmländska platser och personer.
Nu har recepthögen formats om till boken En bit
Värmland, från Värmlandskorv till Värmlandstårta. Mångfalden
imponerar, lockar och gör läsaren nyfiken. Innehållet presenteras efter
årstider och högtider med en djupdykning i sommarens alla caféer och
utställningar i landskapet. Persongalleriet är omfattande och var och en
presenteras med värme. De drygt 150 välskrivna recepten är tydligt
grupperade i ett avslutande register. Mogna, gyllengula havreax inleder
och avslutar boken som är en guldgruva att bläddra i, läsa och laga ur.
Bläddra i den som en resebroschyr från Värmland med vackra bilder,
citat och reportage från Sillegården i väst till Saxå herrgård i öster,
från von Echstedtka gården i söder till Digerberget i norr och allt
däremellan. Fördjupa dig i Frödingland och Alsters herrgård utanför
Karlstad, fira midsommar i Rackstad, njut av klengås under
Allhelgonahelgen och fira jul på Geijersgården.
Läs den som en kokbok med traditionell svensk husmanskost, med
maträtter som lagas av landskapets råvaror från skog och sjö och skördar
från odlad mark. Recepten har alla anknytning till plats och person. Det
berikar och inspirerar läsningen mycket. Stora delar av Värmlands yta är
skogar fulla med rådjur och älg, med svamp och bär. Det avspeglar sig i
recepten med tretton variationer på korv och tjugofyra med kött- och
färsrätter på vilt. Biskop Wadensjö
bjuder på Kremlesoppa. Monica Swenson,
legitimerad svampkonsulent, serverar sina klassiska vegetariska
svampbiffar med Karljohan eller riskor. Av skogens bär och trädgårdens
frukt har det blivit pajer och småkakor, tårtor och efterrätter i en
ringlande långdans genom landskapets byar och gårdar. Mårbacka,
Ransäter, Klässbol, Sälboda, Gårdsås, Stöpafors, Sunne, Smultrontårta
från Fryken och…... Receptens mångfald visar på hur väl man tog vara på
allt som jorden gav och hushållade med resurserna året runt. De visar på
gästfrihet, glädje och fest.
Fördjupa dig i bokens personporträtt av kända värmlandsprofiler och
deras kärlek till maten och måltiderna. Här nämns tre av alla lokala
matinspiratörer som finns representerade i boken. Poeten och
kokboksförfattaren Stig Berg
(1928–1998) bidrar med sin favoritmaträtt, Mamma Hannas kålpudding, i
både recept och dikt. Göran Tunströms
krönika ”Köket är mannens plats” finns med. Om
Selma Lagerlöf berättas det hur hon startade
skrädmjölstillverkning på Mårbacka. ”Ät havresikt! Det är din plikt” löd
Selmas slogan på paketen. Svenska Dagbladets matskribent Hiram,
Märit Huldt, skrev i tidning och
kokbok om värmlandssläktens födelsedagstårta på mannagryn, vispad grädde
och med den nu klassiska svartvinbärssylten till. Det blev också Hiram
som räddade receptet på Värmlandstårtan till eftervärlden. Lena Sewall
lämnar över en bit Värmland som smakar mera.
Ellinor Moberg
Hushållslärare, matkonsult och matskribent, Stockholm
 |