Anita Stjernlöf-Lund
Anita Stjernlöf-Lund. Med prisbelönta boken Varför finns det så många granhäckar i Rud? Foto: Ulla Walldén.
Personligt: Anita
Stjernlöf-Lund är född 1943, uppväxt i Uddeholm men sedan många år bosatt i
Karlstad. Hon är grafisk formgivare
i sitt företag Bild, Text & Form och har skrivit flera fackböcker.
Författarskap: I den prisbelönta boken Varför finns det så många granhäckar i Rud?, prydd med en taktil grankvist i relief på omslaget, börjar Anita Stjernlöf-Lund med att beskriva bygdens historia, ända från årtusendena efter senaste istiden. Det är den lilla byn Rud och de många och synnerligen välskötta granhäckarna längs väg 733, mellan broarna i Ransäter och Olsäter, hon berättar om. ”Det är den enda sträckan i hela Klarälvdalen som är utmärkt som kulturväg”, säger Anita och slår upp en av bokens många kartsidor när hon intervjuas av Erik Segerpalm i Värmlands Folkblad den 14 mars. "Granhäckarna som studeras och katalogiseras i boken är 20 till antalet och resan börjar vid den äldsta, som planterades redan 1912. Häcken är 68 meter lång, tre meter hög och två meter bred. Klipps gör den årligen om hösten". ”Riksantikvarieämbetet menar att granhäckarna är kulturhistoria. Och inte bara häckarna i sig, utan även detta att sköta en granhäck. De måste skötas, det går inte att fuska. Och i den här byn finns det en hantverkskunskap, vilket jag tycker är så fint”. Ruds granhäckar är en lokal tradition och det är framför allt männen i bygden som lärt sig och fört vidare hantverket. ”I Rud ska man ha en fin granhäck, och det är de här personerna det hänger på” fortsätter Anita i Värmlands Folkblad. ”Och detta förs vidare även i dag?” undrar Erik Segerpalm. ”Det har gjort det hittills. Sedan jag gjorde boken är det en av dessa män som gått bort. De är alla i 80-årsåldern, så det vill till att de får hjälp med att bevara detta, för det är såpass unikt”.
Hur kom det sig att hon intresserade sig för just
denna lilla by och dess granhäckar? undrade journalisten Jonas Brefält i artikeln ”Här står de hundraåriga granhäckarna
tätt” i Värmlands Folkblad 22 10 01. ”Som med alla böcker jag gjort
handlar det om att jag ser något specifikt som jag tycker är intressant och som
jag vill gå till botten med”, svarar Anita Stjernlöf-Lund. ”Det skulle lika
gärna kunna handla om någon specifik arkitektur eller speciella staket. Men här
blev det granhäckarna”.
Och resultatet blev alltså den bok som nu mycket
välförtjänt utsetts till 2022 års vackraste Värmlandsbok. Hon har även skrivit boken Cyrillus Johanssons museum. Soltemplet i Karlstad, ett bildverk om Värmlands museum, en av hennes viktigaste böcker anser hon själv.
Utgivna böcker: Varför finns det så många granhäckar i Rud? Bild, text & form, 2022 Cyrillus Johansson. Från Askersund till Östersund. Bild, text & form, 2008 Mormor Ellens äppelbok. 99 recept. Bild, text & form, 1999 Cyrillus Johanssons museum. Soltemplet i Karlstad. Bild, text & form, 1998 Faster Hannas potatisbok. 133 recept. Bild, text & form, 1998
Redigerade böcker: Fröding, Gustaf. Fröding. Önskedikter. Redaktion: Anita Stjernlöf-Lund & Anita Forsnäsgård. Gustaf Fröding-sällskapet 2017. Nyman, Gunvor. Det var på Sandgrund vi mötte varandra. Restaurang Sandgrund, Karlstad. Red: Anita Stjernlöf-Lund. Bild, text & form 2013.
Utmärkelser: Region Värmlands Litteraturstipendium 2022 för boken Varför finns det så många granhäckar i Rud? med motiveringen:
Föreningen Värmlandslitteraturs formgivarpris Vackraste Värmlandsboken: 2023 för Varför finns det så många granhäckar i Rud? med motiveringen: Allt är genomtänkt i denna originella bok! Från omslagets taktila grankvist till den öppna ryggen som gör den gröna bindningstråden synlig och tillåter att boken kan läggas öppen utan att den sluter sig. Texten som är satt i harmoniska spalter ger ett luftigt intryck och papprets matta yta ger färgfotografierna verklighetsprägel.
2013
för Det
var på Sandgrund vi 2011 för Vinterblomster. Nålbundna vantar från Dalby i Värmland av Elisabeth Jacks Svantesson,
2005
för Det
gröna huset i Skåre av Egil Akre och
Gunhild Akre med illustrationer av Gunhild Akre och Gerd Göran,
|
Värmlandslitterära författarporträtt Värmlandslitterära författarsällskap
| |||