Sju linjer

 

 

Carl G. Ericson ”Erco”

 

 

 

Personligt: Carl Gustav Ericson föddes 1878 på gården Varvet vid Mässsvik i Värmlandsbro. Det berättas att han utbildade sig till urmakare för att sedan slå sig ned i Arvika. Han fängslades snart av Rackenkolonien och Christan Erikssons vurm för konstsmide. C. G. Ericson övergick snart till detta yrke. Det är som konstsmed han har gjort sig känd, välkänd till och med. Han dog i Arvika 1947.

 

Litteraturgenre: Prosa

 

Författarskapet: Som författare får vi snarast tala om Carl Erco, det var så Carl Gustav Ericson signerade sina texter. Han intresserade sig för de många berättare som han mötte i sitt yrke och när han reste runt som mötestalare – han var en av förespråkarna för nykterhetsrörelsen. Han skrev ned mycket av det han hörde och omvandlade detta till artiklar och kåserier som publicerades i olika sammanhang. 1929 presenterade Riksradion en lång utsändning under rubriken Värmland i ord och toner. Bland uppläsarna fanns Carl Erco med två historier på jösshäradsdialekt.

En del av Carl Ercos material kom till nytta när den 80-sidiga Dekter och skröner gavs ut 1954. Då var författaren redan död sedan några år. Det var hans vän redaktör Herbert B. Sjögren som svarade för utgivningen.

Intresset för kultur- och släkthistoria fick 1933–34 sitt uttryck i boken om värmländska släktgårdar. 1943 kom ett värdefullt bidrag till historien om de västvärmländska järnbruken, Från svarta till vita kol. Hantverket som levnadsbana (1921) och Arvika, dess konsthantverk och hemslöjd (1942) är tunnare publikationer som listas i Kungliga Bibliotekets nationella bibliotekskatalog.

 

Utgivna böcker:

Hantverket som levnadsbana. 1921

Bygd och sägen från Värmland. Gamla släktgårdar, bosättning, traditioner. 1933-34

Arvika, dess konsthantverk och hemslöjd. 1942

Från svarta till vita kol I-II. Historik över de värmländska järnbrukens utveckling. 1943

Dekter och skröner. 1954

 

 

Författarporträtt sammanställt 2017 av Claes Åkerblom

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer