Sju linjer

 

Ingrid Nyström

 

 

 

Personligt. Ingrid Nyström föddes 1917 i Kristinehamn. Hennes far var kontorschef. Efter avklarad flickskola arbetade hon som journalist och i bokhandel. Hon studerade reklam i Stockholm, men återvände till födelsestaden och en plats som biblioteksbiträde. Från 1950-talet var hon biblioteksassistent i Borås. Efter ett kort äktenskap i ungdomen var hennes oficiella namn Ingrid Nerman. Som författare valde hon att använda sitt flicknamn. Ingrid Nyström/Nerman gick ur tiden 1999.

 

Författarskapet. I januari 1950 rapporterade Nya Wermlands-Tidningen om ett "litterärt storevenemang" i Karlstad. Fyra kända författare var inbjudna och avsikten med kvällen var att ge de litteraturintresserade tillfälle att höra dem läsa sina verk. Ingrid Nyström medverkade tillsammans med Karl Johan Rådström, Bengt Anderberg och Per E. Rundquist. Vågar vi gissa att kvartetten var mer känd då än idag. Det var NWT som arrangerade författarkvällen. Hur publikintresset såg ut vet vi inte, dock att tidningen satsade stort på det hela och i fyra nummer presenterades respektive författare. Ingrid Nyström lovordades och skribenten menade att: "hennes lyrik kännetecknas av ett koncentrerat innehåll, fast form och poetisk ingivelse".

Ingrid Nyström hade författardebuterat sex år tidigare, som 27-åring. Hennes båda första diktsamlingar (Vattenspegel och Kamé) gavs ut på Wahlström & Widstrands förlag. Det handlade om fri versform. 1948 kom Droppar av sten på Bonniers förlag. I en tidningsannons har Bonniers placerat in henne tillsammans med bl.a. Maria Wine och Elsa Grawe, och under rubriken "Eliten av kvinnliga lyriker". Ett exemplar av Droppar av sten kostade 5,50 kr. Det skulle dröja nio år innan den fjärde boken kom, Glesnader. Den gavs ut av FIB:s lyrikklubb och blev hennes sista bok.

Som författare hade Ingrid Nyström en kort men ofta hyllad karriär. Efter debuten skrev Olof Lagercrantz i Bonniers Litterära Magasin om Vattenspegel: "Ingrid Nyström hör till höstens bästa. Man hälsar henne välkommen bland de få kvinnliga lyriker som just nu är att räkna med". Sten Selander menade i Svenska Dagbladet att: "Direkt eller indirekt har författarinnan tagit starka intryck av Edith Södergran och Vilhelm Ekelund. Men hennes bok är inte för den skull opersonlig."

 

Utgivna böcker:

Vattenspegel. diktsamling, Stockholm 1944

Kamé. diktsamling, Stockholm 1946

Droppar av sten. diktsamling, Stockholm 1948

Glesnader. diktsamling, Stockholm 1957

 

Utmärkelser: Borås stads kulturstipendium

 

Författarporträtt sammanställt 2017 av Claes Åkerblom

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Årstiderna i värmländsk poesi

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Länkar

Om föreningen

Hänt tidigare

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

 

Sju linjer