Värmlandstårta

Värmlandstårta. Foto: Lina
Östling.
Det här fotot är
hämtat ur Eva Erikssons bok
Mer om livet och smakerna på Smultrongården.
Smultrongården ligger norr om Örebro men boken har utkommit på
värmländska förlaget Votum.
Receptet fick Eva Eriksson för över 30 år sedan av goda
vännen Inga. För henne är det därför Ingas Värmlandstårta, men
egentligen kommer receptet från den berömda matskribenten
Märit Huldt alias Hiram. Och Hiram i sin tur hade fått
receptet från släkten på gården Berga i Brunskog. Det var Hirams moster
som gift sig med en av gårdens söner, Reinhold
Alstermark. Och tårtan, som bakades av Reinholds mor,
tyckte Reinhold, var den godaste tårtan i världen.
Eva
Erikssons goda vän Inga
gjorde Värmlandstårtan bara ibland men Eva har (i likhet med hemsidesredaktören) gjort den ”typ jämt”! Det är perfekt att ha bottnarna
färdiga i frysen att ta fram när man får oväntat besök. Då är det bara
att koka krämen och garnera. Man kan också frysa in hela tårtan med kräm
och allt.
Det är
fotografen Lina Östling som fotograferat Värmlandstårtan
som väl aldrig någonsin blivit så fint designad och fotograferad som i
Mer om livet och smakerna på Smultrongården.
Här kommer receptet:
Tårtbotten:
3 äggvitor
1,25 dl socker
2 strukna msk kakao
35 g hackade
hasselnötter
rostade mandelspån
Kräm
3 äggulor
knappt 1 dl socker
¾ dl grädde
100 g rumsvarmt smör
Så här gör man
bottnarna: Vispa äggvitorna. Vänd
försiktigt ner socker, kakao samt nötterna. Bred ut smeten ca 1 cm hög,
på två ritade rundlar på bakplåtspapper.
Grädda 15 min i 150
grader, sänk till 125 grader och grädda ytterligare 15 min.
Om bottnarna är svåra
att lossa från papperet, pensla papperet med ljummet vatten.
… och krämen:
Sjud alla ingredienser utom smöret till en tjock kräm. Var försiktig,
den får absolut inte koka. Låt krämen kallna. Rör ner smöret. Vill man
ha fluffigare konsistens använder man använd elvisp. Fördela krämen
mellan de två bottnarna samt över kakan.
Gör mönster med en
gaffel och garnera med de rostade mandelspånen.
 |