Värmlandstårta

 

 

Värmlandstårta. Foto: Lina Östling. 

Det här fotot är hämtat ur Eva Erikssons bok Mer om livet och smakerna på Smultrongården. Smultrongården ligger norr om Örebro men boken har utkommit på värmländska förlaget Votum. Receptet fick Eva Eriksson för över 30 år sedan av goda vännen Inga.  För henne är det därför Ingas Värmlandstårta, men egentligen kommer receptet från den berömda matskribenten Märit Huldt alias Hiram. Och Hiram i sin tur hade fått receptet från släkten på gården Berga i Brunskog. Det var Hirams moster som gift sig med en av gårdens söner, Reinhold Alstermark.  Och tårtan, som bakades av Reinholds mor, tyckte Reinhold, var den godaste tårtan i världen.

  Eva Erikssons goda vän Inga gjorde Värmlandstårtan bara ibland men Eva har (i likhet med hemsidesredaktören) gjort den ”typ jämt”! Det är perfekt att ha bottnarna färdiga i frysen att ta fram när man får oväntat besök. Då är det bara att koka krämen och garnera. Man kan också frysa in hela tårtan med kräm och allt.

    Det är fotografen Lina Östling som fotograferat Värmlandstårtan som väl aldrig någonsin blivit så fint designad och fotograferad som i Mer om livet och smakerna på Smultrongården. Här kommer receptet:

 

 

Tårtbotten:

3 äggvitor

1,25 dl socker

2 strukna msk kakao

35 g hackade hasselnötter

rostade mandelspån

Kräm

3 äggulor

knappt 1 dl socker

¾ dl grädde

100 g rumsvarmt smör

 

Så här gör man bottnarna: Vispa äggvitorna. Vänd försiktigt ner socker, kakao samt nötterna. Bred ut smeten ca 1 cm hög, på två ritade rundlar på bakplåtspapper.

Grädda 15 min i 150 grader, sänk till 125 grader och grädda ytterligare 15 min.

Om bottnarna är svåra att lossa från papperet, pensla papperet med ljummet vatten.

… och krämen: Sjud alla ingredienser utom smöret till en tjock kräm. Var försiktig, den får absolut inte koka. Låt krämen kallna. Rör ner smöret. Vill man ha fluffigare konsistens använder man använd elvisp. Fördela krämen mellan de två bottnarna samt över kakan.

Gör mönster med en gaffel och garnera med de rostade mandelspånen.

 

 

Sju linjer

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

En linje

Föreningen Värmlandslitteratur
Verkstadsgatan 20
652 19 Karlstad

Telefon: 054-21 38 47

E-post:

varmlandslitteratur@telia.com

Sju linjer