Verksamhetsberättelse 2020

 

Som för de flesta föreningar blev Föreningen Värmlandslitteraturs verksamhet under pandemiåret 2020 mycket begränsad.

 

Årsmötet skulle ha ägt rum den 21 mars 2020 i Tingvallakyrkans lokaler. Anders Ajaxson var tillfrågad att leda mötet. Inger och Per Berggrén skulle få priset för Vackraste Värmlandsboken 2019, Stadsträdgården i Karlstad, och berätta om sin bok till diabilder. Hederspris skulle delas ut till Seffle möbelfabrik av Claes Åkerblom och Hemlängtan om drömmar och huskärlek av Olga Magnusson. Kockarna Håkan Andersson Jan Fredriksson och Peter Friessnegg, alla tre föreningsmedlemmar, skulle stå för fikat med hembakade bullar!

 

Allt var alltså klart för årsmötet. Men två dagar innan det skulle ha ägt rum beslöt styrelsen att på grund av Coronapandemin skjuta upp det till längre fram under året trots att årsmötet enligt föreningens stadgar ska hållas senast den 15 juni. Ställas in fick också alla andra arrangemang föreningen skulle haft eller deltagit i senare under året: utdelandet av debutantpriset på Världsbokdagen den 23 april på Karlstad bibliotek, författaraftnarna på Residenset, Torsby bokmässa, Sunne Kulturvecka med bokfestival, den traditionella värmlandslitterära författaraftonen i Östra Ämtervik, Bokmässan i Göteborg, Bokfestivalen i Karlstad samt utflykt någonstans i Värmland med föreningen Värmländsk Kultur.

 

Styrelsen har under året haft endast haft 2 sammanträden, den 15 januari och 26 februari.

Den 12 september 2020 blev det möjligt att samlas för att förrätta ett årsmöte. Ett utskick gick till alla medlemmar och i Tingvallakyrkans lokal kunde 15 medlemmar hålla avstånd. Anders Ajaxson valdes till ordförande för årsmötet, Birgitta Rosén till sekreterare och Helena Vermcrantz och Erik Dahlberg till justerare tillika rösträknare. 

 

Den nya styrelsen som valdes fick följande sammansättning:

 

Berit Wester, ordförande. Vald på 1 år.

 

Omval på 2 år 2020–2021: Eva Fredriksson, Gun Berger, Claes Åkerblom och Stefan Crona.

Nyval på 2 år 2020–2021: Solveig Nilsson Lindberg.

 

Mandat till 2021: Birgitta Rosén, Lena Sewall, Daniel Skogman och Sven-Ove Svensson.

Omval på 1 år till 2021: Ordinarie revisorer Elisabeth Blomqvist och Anita Wetterberg med suppleanter Anna Helena Birath och Rolf Zandén.

 

Omval på 1 år till 2021: Valberedning, Lars Martin Jansson (sammankallande), Helena Vermcrantz och Bengt Åkerblom.

 

Adjungerad ekonomiansvarig är Lars Lingsell.

 

Vid det konstituerande mötet efter årsmötet utsågs Eva Fredriksson till vice ordförande. Birgitta Rosén svarar för medlemsregistret. Lena Sewall är redaktör för tidskriften Wermlandiana och svarar också för föreningens hemsida och Facebook-sida.

 

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium 2019 gick till Marit Kapla för boken Osebol: Juryns motivering:

I en värmländsk by i avfolkningsbygd, tillika sin egen hembygd, har författaren med stor känslighet och i koncentrerad form fångat poesi, filosofi och livets vardagligheter ur människornas egna berättelser. Som läsare förflyttas man in i Osebols egen värld och för en stund blir denna by världens mittpunkt.

Hedersomnämnande fick debutanten Maria Lilja för boken Signe & Sigge med motiveringen:

Med stor lyhördhet och klarsynthet tecknas ett mycket personligt och komplext porträtt av författaren Signe Björnberg alias Sigge Stark. Författaren lyckas i romanen ”Signe och Sigge” vidga bilden av en av Sveriges, under flera decennier, mest lästa författare. Ett livsöde som berör.

Till Värmlands vackraste bok 2019 utsågs Stadsträdgården i Karlstad av Inger och Per Berggrén som skrivit och fotograferat och – inte minst – formgivit boken.  För historiska och botaniska uppgifter svarar Anders Blomqvist. Boken har utgetts av Förlag Per Berggrén.
Juryn har utgjorts av Margareta Wallin Wictorin och Jessica Edlom, Karlstads universitet samt bibliotekarie Helena Vermcrantz. Juryns motivering löd:

 

I år är det omöjligt att förbigå Per och Inger Berggréns bok ”Stadsträdgården i Karlstad”. Den otroligt vackra rosa magnolian på omslaget drar tittaren obönhörligt till sig. Bokens generösa format gör de vackra bilderna full rättvisa och Anders Blomqvists historiska och botaniska uppgifter förhöjer dess värde för alla botaniskt intresserade.

 

På uppdrag av Region Värmland har föreningen medverkat vid utseende av Årets värmlandsförfattare 2019 Bo Landin med motiveringen:

Bo Landin är känd som naturfilmare och miljöjournalist. Så känd att det ibland skymmer hans författarskap. Hans första skrift såg till att Djurö skärgård i Vänern blev nationalpark. Hans senaste bok, Fotavtryck, är ett vackert men också uppfordrande vittnesmål om hur vi alla påverkar vår jord. Under mottot ”Håll stövlarna leriga!” har han gått vidare i Linnés och Rolf Edbergs fotspår och hittat sin egen engagerade röst som författare.

På uppdrag av Region Värmland har föreningen också medverkat vid utseende av Värmlands litteraturstipendiater 2020 med motiveringen:

Jan Olov Nilsson, som tilldelades stipendiet för hans senaste bok Första Amerikafebern med motiveringen: Det är ett stycke svensk historia som hittills varit praktiskt taget okänd. Nilsson skildrar mustigt och trovärdigt hur en stor grupp finnskogingar på 1650-talet korsar den farofyllda Atlanten för att söka sig ett bättre liv i kolonin Nya Sverige.
och
Claes Åkerblom, som tilldelades stipendiet för sin bok Seffle möbelfabrik - String-Seffle med motiveringen: 
Det är ett imponerande forskningsarbete som Claes Åkerblom lagt ner för att sammanställa Säffle möbelfabriks 70-åriga historia. Via intervjuer med tidigare anställda, arkivmaterial och fantastiska bilder har han skapat en minnesvärd bok om en glansperiod i svensk möbelindustri.

Föreningens tidskrift Wermlandiana har utkommit med 3 nummer, varav årets sista, nr 3–4, varit ett dubbelnummer. Tidskriftsredaktör har varit Lena Sewall, som också har ansvarat för hemsidan.

 

Föreningens medlemsantal ligger fortfarande runt 500 medlemmar.

 

Föreningen Värmlandslitteratur tackar Region Värmland för det ekonomiska stöd vi har fått år 2020, likaså tack till Karlstad kommun för föreningsbidrag.

Stort tack till alla medlemmar för allt stöd och uppmuntran!

 

                                                                                                                                 Berit Wester

Ordförande

 

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer