Verksamhetsberättelse 2021

 

Året 2021 blev ett sorgens år för vår förening! Vår vice ordförande Eva Fredriksson avled den  10 mars. Eva var den som alltid deltog i alla skeenden i föreningen. Det var en tung tid! Bara ett par månader senare gick maken Kjell Fredriksson bort, han som också var en del av vår förening!

 

Tidigt 2021 meddelade Lena Sewall att hon ville sluta som redaktör för vårt medlemsblad Wermlandiana.  Hon har deltagit i detta arbete i många år under den  tid Bengt Åkerblom var redaktör innan hon själv blev redaktör år 2017. Under Lenas redaktörsår blev vårt medlemsblad både fylligare och större. Det var inget enkelt uppdrag att få tag i en ny redaktör i en ideell förening! Men efter flera samtal med Stefan Nilsson, ett styrelsemöte och flera sammankomster tog Stefan över redaktörskapet.

 

Styrelsen har under året haft tio möten samt ett redaktionsmöte för Wermlandiana. I början av året i februari och mars hölls två fysiska styrelsemöten på Gjuteriet för att få en större lokal och hålla avstånd. Sedan blev det digitala möten under april, maj, juni, augusti. På hösten blev det fysiska styrelsemöten i september och oktober på Gjuteriet, och ett trevligt styrelsemöte den 8 december som avslut på detta år. 

 

Även detta år fick vi flytta årsmötet från pandemivåren till september som föregående år. Kallelsen publicerades i Wermlandiana nr 1/2021 och årsmötet hölls den 11 september då 19 medlemmar deltog i Tingvallakyrkans lokal. Anders Ajaxson valdes till ordförande för årsmötet, Birgitta Rosén till sekreterare samt Erik Dahlberg och Per Berggrén till justerare tillika rösträknare.

 

Berit Wester valdes enhälligt till ordförande fram till årsmötet 2022.

 

Till ny styrelse för 2021 valdes enligt valberedningens förslag:

 

Fyllnadsval på 1 år till årsmötet 2022:

Stefan Nilsson för Stefan Crona och Sven Ove Svensson för avlidna Eva Fredriksson.

 

Omval fram till årsmötet 2023:

Birgitta Rosén, Lena Sewall och Daniel Skogman.
Nyval  Jonas Bergergård fram till årsmötet 2023.

 

Gun Berger, Solveig Nilsson Lindberg och Claes Åkerblom kvarstår som styrelseledamöter till 2022.

Gun Berger accepterade under styrelsemötet i september att ta uppdraget som vice ordförande till 2022.

 

Som ordinarie revisor omvaldes Elisabeth Blomqvist och revisorssuppleanterna Anna Helene Birath och Rolf Zandén samt nyvaldes Lars-Martin Jansson som ordinarie revisor fram till årsmötet 2022 .

 

Omval på 1 år till 2022: Till valberedning inför nästa år omvaldes:

Helena Vermcrantz (sammankallande)  och Bengt Åkerblom. Nyval för Anna Wennerlund. (adjungerad Lars Martin Jansson).

 

Adjungerad ekonomiansvarig är Lars Lingsell.

Birgitta Rosén svarar för medlemsregistret.

Lena Sewall är ansvarig för föreningens hemsida och författarkatalog samt FaceBook.sida,.

 

Efter årsmötet fick Inger och Per Berggrén ta emot diplomet för 2019 års Vackraste Värmlandsbok Stadsträdgården i Karlstad som ju inte kunnat delas ut coronaåret 2020Diplom delades också ut till 2019 års två hedersomnämnda böcker: Hemlängtan och drömmar om huskärlek skriven, fotograferad och formgiven av Olga Magnusson samt Säffle möbelfabrik – String Säffle av Claes Åkerblom, formgiven av Henrik Gistvall. Inger och Per Berggrén visade därefter bilder och berättade om stadsträdgården i Karlstad.
 

Som Vackraste Värmlandsbok 2020 utsåg juryn Barnens bästa bibel av Sören Dalevi, illustrerad av Markus-Gunnar Pettersson samt formgiven av Johan Sjödelius och Markus-Gunnar PetterssonJuryns motivering löd:

 

Man blir lycklig av den flödande bildrikedomen i denna bibel för barn. Marcus-Gunnar Petterssons livfulla och humoristiska illustrationer kompletterar och förklarar Sören Dalevis texter för barn av idag. Redan omslaget med dess mjuka struktur och gyllene snitt avslöjar att detta är en viktig bok som handlar om allt mellan himmel och jord.

 

I juryn ingick liksom tidigare år Helena Vermcrantz, Margareta Wallin Wictorin samt Jessica Edlom. 

På årsmötet tog Marcus-Gunnar Pettersson på sina och Johan Sjödelius vägnar emot diplomet och berättade om tillkomsten av boken.

Ett av de två hedersomnämnandena för 2020 års Vackraste Värmlandsbok gick till Som om skogen växte på träd av Maria Vildhjärta Westerberg, formgiven av Maria Westerberg tillsammans med Katrin Moström Motiveringen löd:

 

Upptäckarglädje, humor, livsinsikter och civilisationskritik strålar ut från sidorna i denna skogskloka bok, där bild och text stödjer varandra organiskt. Fotografier av finurliga små skulpturer, snidade av pinnar som författaren samlat under sina skogspromenader, kombineras fint med underfundiga aforismer. Pinnmaterialet har fått nytt liv i form av dansande, flygande och funderande figurer, som vi får kontakt med via vackrare närbilder och läsvänlig text.

 

Det andra av de två hedersomnämnandena för 2020 års Vackraste Värmlandsbok gick till Trettiofem sockor av Maja Karlsson, som formgivits av Sebastian Wadsted. Juryns motivering löd:

 

En mycket inbjudande bok som förvaltar ett hantverksarv på ett både tidlöst och modernt sätt. Vackra bilder på stickade alster får ta ordentlig plats på sidorna och bjuder med oss hem till Selma Lagerlöf, gamla gårdar och skogen. Formgivningen är klassisk och välgjord, men andas även den av nutida sociala medier-estetik. Den här boken pryder sin plats både på kaffebordet och i stickkorgen.

Varken Maria, Katrin eller Sebastian kunde deltaga och ta emot sina diplom på Föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte men Maria deltog tillsammans med Sören Dalevi och Maja Karlsson i föreningens pressinformation på stadsbiblioteket i Karlstad den 2 september.

 

På Värmlands bokfestival fick Sven-Erik Karlsson ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs debutant-stipendium 2020 för boken Örnögon. Motiveringen löd: 

 

Med kaffetermos, smörgåsar och den gamle hunden får läsaren följa med ut i skogen. I växlande väder vandrar och skidar författaren över hyggen, myrar och berg och skådar naturens, djurens och fågellivets fascinerande värld. Upplevelserna skildras i dagboksform i poetiska, filosofiska och samhällskritiska tankar, alltifrån sorgen inför skogsskövlingen och timmerbilarna som kör förbi till den stora lyckan att få möta örnens blick. En fin bok med många lager.

Juryn bestod av Gun Berger, Daniel Skogman och Stefan Crona.

 

Under Värmlands bokfestival fick Arvika Bibliotek ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs utmärkelse Årets Värmlandsbibliotek 2021 med motiveringen: 

 

För ett redan tidigare mycket fint bibliotek med förnämlig konstnärlig utsmyckning och bästa tänkbara centrala läge i Arvika, som 2020 upprustats med nya inventarier och för ett likaså förnyat värmlandsrum med sin under många år omsorgsfullt uppbyggda samling av värmlandslitteratur.

 

Priset delades ut på Värmlands bokfestival, där bibliotekspersonalen från Arvika bibliotek var samlad för att ta emot priset.

På uppdrag av Region Värmland har föreningen medverkat vid utseendet av Årets värmlandsförfattare 2021 Alex Schulman. Juryns motivering löd: 

 

Det får kosta vad det vill! Så har han också blivit en mästare i att bygga upp spänning. Stämningen i hans böcker lämnar inte läsaren i första taget. För detta mästerskap har han utsetts till årets Värmlandsförfattare. 

 

Tidigare har Årets Värmlandsförfattare fått nöja sig med äran för det fina priset. Regionens kultur- och bildningsnämnd beslutade 2021 att även ge en prissumma, vilket innebar att 2021 års värmlandsförfattare fick 30 000 kronor.

Årets jury , också för utseendet av Region Värmlands litteraturpristagare, bestod av Gun Berger, Sven-Ove Svensson och Helena Vermcrantz för Föreningen Värmlandslitteratur samt Jiyan Behrozy för Värmländska Författarsällskapet. 

På uppdrag av Region Värmland har föreningen också medverkat vid utseendet av Värmlands litteraturstipendiater 2021. Fyra verk och fem personer delade på 2021 års litteraturstipendium och prissumman 75 000 kr. 

Jakob Lind tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Morfars pistol. Juryns motivering:

 

Under hela författaren Jakob Linds barn- och ungdom fanns hans morfars pistol hemma hos hans mormor på Gärdet i Stockholm. När mormor dog fick Jakob ärva pistolen. Men vem var egentligen morfar och vad gjorde han i Finland under inbördeskriget 1918? Under mer än 20 år gör författaren research till denna bok som är hans debut. Morfars pistol är en oavbrutet välskriven, intressant, spännande och underhållande läsning. 

 

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Kornas planet – om jordens och mångfaldens beskyddare. Juryns motivering:

 

En bred skildring av kons och människans samarbete i 11 000 år, där kon gått från att vara följeslagare och samhällsbyggare till att bli hårt arbetande industriarbetare. I dag framställs hon ibland som ett hot men författarna ser henne snarare som ett offer för kommersialiseringen av vår mat. 

 

Ninni Schulman tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Flickebarn nr 291. Juryns motivering:

 

Den självbiografiska berättelsen handlar om hur hon föds med en ryggskada som hotar att kväva henne. Därför tvingas hon som barn bo på sjukhus långa perioder. I romanen rekapitulerar hon sin barndom och uppväxt med fixeringen i gips, blickarna och utanförskapet. Den visar på det mörker som också ryms inom den framgångsrika deckarförfattaren. En självutlämnande, hudlös och stark skildring. 

 

Malin Edgren  tilldelades Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Hundra röster om Corona med motiveringen:  

 

Malin Edgren bevarar och förevigar hundra värmländska röster i spåren av vår tids globala fenomen, CoronapandeminHon tilldelas därför Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Hundra röster om Corona.

 

Under Värmlands bokfestival den 19–20 november på Nöjesfabriken i Karlstad medverkade flertalet styrelsemedlemmar vid bokbordet och Berit Wester, Gun Berger och Daniel Skogman ansvarade för boksignering vid olika författarframträdanden.

 

Föreningens tidskrift Wermlandiana har utkommit med 3 nummer, varav årets sista blev ett dubbelnummer. Lena Sewall var redaktör för nummer 1/2021, och Stefan Nilsson för nr 2 och nr 3-4 2021. Recensionsansvarig från nummer 2/2021 är Solveig Nilsson Lindberg. Gunnar Lidén medverkade som fotograf i nummer 3-4/2021.

 

Inför Värmlands bokfestival ordnade Lars Lingsell med swish-nummer till föreningen, för att bokinköp och medlemskapsbetalningar skulle kunna gå smidigt. Därtill har föreningen fått nytt telefonnummer.

Swish-nummer: 123 585 9335.

Nytt telefonnummer: 076 766 6691

 

Föreningen Värmlandslitteraturs medlemsantal uppgår nu till 480 medlemmar.

 

Föreningen Värmlandslitteratur tackar Region Värmland för det ekonomiska stöd vi har fått år 2020, likaså tack till Karlstads kommun för föreningsbidrag. Stort tack till alla medlemmar för allt stöd och uppmuntran!

 

Berit Wester

Ordförande

Föreningen Värmlandslitteratur

Sju linjer

Startsidan

Kalendarium

Månadens dikt

Bokrecensioner

Värmlandslitterära författarporträtt

Värmlandslitterära författarsällskap

Utmärkelser/Stipendier

Årets Värmlandsförfattare

Läs vidare

Om föreningen

Arkiv

Värmlandsbokhandeln

Förlagsverksamhet

Bli medlem

Sju linjer